Ny på utställning? Kattutställningar kan kännas som en hel vetenskap om man aldrig har ställt ut tidigare och det kan vara en hel del att hålla i huvudet när man väl är där. Funderar du på att ställa ut din katt och vill veta mer finns det många många veteraner i klubben att rådfråga. 

Tips: I SVERAKs kompendium ”Att ha katt” kan du läsa mer i detalj hur en utställning går till – och mycket annat som rör katt. Läs mer om hur du beställer på SVERAKs webbshop.

Före utställningen

För att kunna ställa ut behöver du vara medlem i en kattklubb, t.ex. VK.
Du behöver vara registrerad ägare till katten du vill ställa ut.

Det gäller även bl.a. att:

  • katten är minst fyra månader vid utställningen
  • katten är frisk och välvårdad
  • om den är över tio månader gammal ska den vara ID-märkt
  • den har en giltig vaccination mot kattpest, kattherpes och kattsnuva
    (minst 15 dagar innan utställningen)
  • klorna på fram- och baktassar är klippta
  • helvit katt (EMS-kod w) har ett hörselintyg
  • huskatter över 10 månader ska vara kastrerade

SVERAK och FIFe har utställningskalendrar med de utställningar som planeras.

Den arrangerande klubben publicerar en inbjudan i god tid innan anmälningstiden öppnar, både på sin hemsida och för svenska klubbar även i tidningen Våra Katter.

På inbjudan till utställning får du reda på när och var utställningen äger rum, vilken typ av utställning det är, vilka domare som är inbjudna, utställningsavgift och hur den ska betalas – och mycket mer.

Anmälan till svenska utställningar sker via MinaKatter. Mer information om hur MinaKatter fungerar finns på SVERAKs hemsida.
Om du har en katt under registrering sker anmälan via en länk som den arrangerande kattklubben tillhandahåller.

Anmälningstid varierar från klubb till klubb – tänk på att anmäla och betala i god tid. Sedan är det bara att vänta och se om du kommer med.

Har katten fått plats på utställningen kommer en bekräftelse senast två veckor före utställningen, men oftast tidigare. Där står vilka katter du anmält och i vilken klass de ska tävla samt oftast en vägbeskrivning.
Kontrollera uppgifterna och meddela eventuella felaktigheter och klassbyten snarast till den arrangerande klubben.

Glöm ej att ta med:

  • Stamtavla eller intyg under registrering (för raskatt)
  • Huskattbevis (för huskatt)
  • Intyg om vaccination och ID-märkning samt ev kastreringsintyg och ev hörselintyg
  • Utställarbekräftelse
  • Om din katt kan ta titel ska du ta med tidigare bedömningssedlar på erhållna certifikat för den aktuella titeln
  • Kanske en stol för dig själv (som inte ska placeras framför buren!) – det är långa dagar och du kan bli trött i benen…
  • Matsäck om du inte planerar att köpa mat på plats. Matutbudet kan variera så kolla upp detta i förväg.

Samt till buren/katten:

  • Burskynke att klä buren i 
  • Något mjukt att ligga på
  • Matskålar, mat och vatten
  • Toalåda och ev. sand
  • Pälsvårdsartiklar (varierar beroende på ras)
  • Ev. en vippa eller annan leksak
  • och – glöm för katten inte katten!

Du väljer själv vilket burskynke du vill ha, antingen syr du det själv eller köper det färdigt. Tänk på att skynket ska framhäva det bästa hos katten, inte gömma den. Välj ett tyg som klarar många tvättar, (gärna i 60 grader) efter varje utställning. SVERAKs burar har måtten B75 x H60 x D60 cm.
Det är bra att ha med en takduk som du lägger över burtaket. Det gör att katterna skyddas för skarp belysning samt att ljudet dämpas. Takduk brukar ingå på köpta skynken.
Katten måste också ha någonting mjukt att ligga på i buren.

Guide för hur du syr ditt eget burskynke finns här.

Eftersom en kattutställning är en skönhetstävling ska du förbereda katten – hur mycket och på vilket sätt beror helt på vilken ras du har. En del katter ska badas i god tid före utställningen – en del dagarna innan. 
Det är viktigt är att katten är ren och fräsch – en katt som är smutsig eller i dålig kondition får sämre bedömning och kan i värsta fall uteslutas från tävlan.

”Öva utställning” hemma genom att själv och med hjälp av andra hantera katten som vid en bedömning. Träna på att hålla upp katten samt känna igenom huvud och kropp så som domaren gör vid bedömningen.

Det är att rekommendera att du pratar med kattens uppfödare, klubbkamrat med samma ras eller någon i VKs styrelse för tips och råd.

På utställningsdagen

Intyg och veterinärbesiktning

I inbjudan eller bekräftelsen står det när det är veterinärbesiktning och incheckning – den tiden får du inte missa! Kommer du för sent släpps katten inte in i lokalen.

I samband med ankomst visar du upp stamtavla (eller huskattbevis) samt vaccinationsintyg och ev. andra intyg. Därefter följer en besiktning av veterinär som antingen görs på alla katter eller ibland genom stickprov.

Incheckning och burplacering

Väl genom besiktningen är det dags för incheckning och då visas bekräftelsen upp. Här får du också reda på det katalognummer katten har, vilket också är det nummer som står på kattens bur.

Burarna står redan uppradade och väntar. På burplaceringslistan ser man i vilken burrad kattens bur finns även om det på vissa utställningar förekommer helt eller delvis fri burplacering.

Anmälan titelchans

Om katten kan ta titel visar du upp bedömningssedlarna med tidigare erhållna certifikat före bedömningarna börjar. Detta ska vanligen visas i informationen eller sekretariatet.

Katalog

Varje utställning har en katalog där samtliga tävlande katter presenteras. Katterna är uppdelade i kategorier och sorterade efter ras och färg/grupp samt klass.
I katalogen står också vilken domare katten ska bedömas av.

Ibland ingår katalogen i anmälningsavgiften men den går alltid att köpa på plats.

Barrikadera dig inte framför buren. Förutom brandskydds- och utrymningssynpunkt, missa inte chansen att visa upp din katt för besökare och ta del av bedömningarna vid domarborden och att träffa andra utställare.

Vill du byta bur? Detta får inte ske utan att du först frågar utställnings-ledningen.

Stanna kvar till utställningen stängs. Utställd katt får aldrig lämna utställningen innan den stängs såvida du inte fått skriftligt tillstånd från utställningsledningen. Om den stänger tidigare än den tid som angetts i inbjudan brukar arrangerande klubb meddela detta tydligt via högtalare.

Glöm inte att hämta din bedömningssedel innan du åker hem.

Städa ur din bur vid utställningens slut.

Katterna tävlar enligt en domarindelning som är uppgjord i förväg och som publicerats senast två veckor innan utställningen. Varje domare dömer ungefär 40 katter per utställning.

Katterna bedöms oftast i katalogordning men ibland väljer domaren att göra förändringar i ordningen av sina bedömningar. Därför är det viktigt att hålla koll vid domarbordet så du vet när det blir din katts tur.

Kategorier, klasser och titlar

Läs mer om detta på SVERAKs hemsida.

Nivå 1 – Klassbedömning

Också kallad grundbedömning.

Katterna döms i olika klasser baserat på ras, färg/grupp samt beroende på hur gammal katten är och vilka tidigare utställningsmeriter (titlar) den har.

Vid domarbordet bedöms katten av domaren enligt rasens standard. Domaren skriver en bedömningssedel för varje katt. Om flera katter går i samma klass tävlar de om ett certifikat som endast klassvinnaren kan tilldelas.
Huskatter, kattungar och juniorer tävlar inte om certifikat utan tilldelas endast en inbördes rangordning.

Nivå 2 – Bäst i variant (BIV)

Under förutsättning att minst tre katter i samma ras och färg/grupp närvarat kan domaren utse den bästa till Bäst i Variant (BIV).  Här tävlar katterna mot varandra oavsett klass och kön. Kastrater tävlar för sig.

Om förutsättningarna finns och domaren vill kan upp till fyra BIV utdelas inom färgen/gruppen.

Nivå 3 – Nominering (NOM)

Nu är det dags för domaren att ta ut sina bästa katter!

Under klassbedömning och BIV har din katt endast tävlat mot sin egen ras.
I nomineringen väljer domaren ut sina bästa katter inom varje kategori som håller panelkvalité.

Varje domare utser sin bästa; kattunge, junior, vuxen hane, vuxen hona,  kastrathane och kastrathona.

Har domaren dömt huskatter nomineras domarens bästa; hane långhår, hona långhår, hane korthår och hona korthår.

De vinnande katterna går vidare och tävlar i en panel mot de andra domarnas bästa katter.

Nivå 4 – Best in Show (BIS)

Också kallad panelen.

Panelen går ut på att samtliga domare som dömt inom samma kategori, tittar på sin och de andras nominerade katter och jämför dessa med varandra. Därefter röstar domarna på den katt de tycker är bäst.
En vuxen hane, vuxen hona, kastrathane, kastrathona, junior och kattunge i varje kategori blir utställningens Best in Show.

För huskatt tas BIS korthår och BIS långår ut.

I sällsynta fall utses Best of Best (BOB), det vill säga de katter som blivit BIS tävlar mot varandra.